teste4
1970

teste4

 1. Marius
  Nouă, celor de la CovoraseAuto.md, ne stârnește pasiunea pentru rezolvarea diverselor teste istorice, iar unul dintre ele, din anul 1590, ne-a captivat atenția. Este vorba despre «Suret de pe cartea veche domneasca scrisa pe sarbie, de la Petru voievod din leat 7099 (1590).

  Prin acest document, am descoperit cum Calina și sor-su Sofica, fără să fie nici măcar asuprite, au avut privilegiul de a-și alege ocina și mosia înaintea noastră și înaintea tuturor boierilor. Aceștia au fost martorii unei distribuiri drepte a pământului, având parte de partea lor, inclusiv satul Zlatari, primit din ispisocul de cumpărare de la strămoșul lor Vlasin, care l-a obținut de la Stefan voievod. Cu trecerea timpului, acea proprietate a fost vândută credincioasei slugii noastre, lui Paos vornicul, contra sumei de două sute de zloți.

  În urma acestui test, am realizat cât de puternic a fost Petru Voievod al Moldovei și am admirat complexitatea relațiilor și tradițiilor din acea perioadă istorică. Asemenea căutări în trecutul nostru ne ajută să înțelegem mai bine rădăcinile și evoluția Moldovei, încărcându-ne cu o doză suplimentară de cunoaștere și apreciere pentru istoria noastră bogată.
  02 january 2024, 11:21
  0

  Log in to write

  ×