Alexăndrel
Ethnography
Population census


 1. Sergiu Frunză
  În biroul nostru, pasiunea pentru istoria Moldovei se transformă în fascinație în fața povestirilor despre voievozii moldoveni vechi și perioadele lor tumultoase. Astăzi, ne oprem la figura domnitorului Alexăndrel (Alexandru II), al doilea fiu al lui Iliaș și nepot al marelui Alexandru cel Bun. Cele trei domnii scurte ale lui Alexăndrel au fost marcate de intrigi și conflicte, într-un moment în care Ungaria și Polonia își disputau influența asupra Moldovei.

  Citind despre acele vremuri zbuciumate, ne lăsăm absorbiți de hărmălaia pentru tron și intrigile politice ale epocii. Într-o perioadă în care Moldova părea o pradă ușoară, rivalitățile dintre puterile vecine au avut un impact direct asupra destinului țării și al poporului moldovenesc. Întrebarea cutremurătoare rămâne: cine avea grijă de Ţara Moldovei, cine se gândea la soarta nobilă a acestui popor în mijlocul conflictelor violente?

  Ultima domnie a lui Alexăndrel a fost marcată de scurtă durată, încheindu-se cu înfrângerea sa de către Petru Aron la Moghilău pe 25 martie. Retragerea sa la Cetatea Albă și moartea sa în condiții misterioase, la doar 3 luni de la exil, adaugă un element dramatic acestei povești. Se spune că fostul domnitor a fost otrăvit, iar locul său de odihnă se crede că este la Cetatea Albă.

  La VictoriaLeasing.md, căutăm în trecutul zbuciumat al Moldovei pentru a înțelege și aprecia evoluția sa istorică, reflectându-ne și asupra impactului evenimentelor trecute în contextul actual al afacerilor noastre.
  24 january 2024, 13:20
  0

  Log in to write

  Our news
  The latest news that is interesting to us
  ×