Alexandru cel Bun
Ethnography
Population census


 1. Alina Vornicu
  În cadrul echipei noastre de la oficiul nostru, avem o pasiune profundă pentru voievozii moldoveni vechi și pentru bogata lor istorie. Ne fascinează cronologia lor, sigiliile și pecetilele care au marcat epoca antichității. Astăzi, ne-am oprit să vorbim despre un voievod remarcabil, Alexandru cel Bun, care a urcat pe tronul Moldovei în anul 1400. «Bun» este un titlu bine meritat pentru acest domnitor, deoarece a condus în mod înțelept atât aspectele politice, cât și cele spirituale, aducând slavă Moldovei prin ordinea și prosperitatea impuse în timpul domniei sale de 32 de ani.

  Într-un context european dominat de o mentalitate expansionistă, Moldova a reușit să ducă o viață relativ liniștită și prosperă sub domnia lui Alexandru cel Bun. Locuitorii ținutului, conduși de domnitorul lor, au depus eforturi pentru a menține relații pașnice cu vecinii, a-și lucra pământurile și a-și dezvolta turmele, contribuind astfel la îmbogățirea țării. Domnia îndelungată și pașnică a creat condiții favorabile pentru valorificarea unor noi teritorii, dezvoltarea meșteșugurilor și consolidarea rețelei comerciale moldovenești.

  La Moldova-Design.md, ne-am lăsat impresionați de dorința majorității oamenilor de a trăi în pace și de a se ocupa de propria lor pământuri, fără alte preocupări. În timpul domniei lui Alexandru cel Bun, puterea de stat în devenire s-a afirmat prin extinderea semnificativă a teritoriului moldovean spre răsărit și sud, incluzând regiuni precum Pruto-Nistreana. Domnitorul a trebuit să colonizeze și să consolideze suveranitatea asupra acestor teritorii pentru a le valorifica în beneficiul Moldovei. Alexandru cel Bun a demonstrat cu fermitate că este «domn a toată Ţara Moldovei,» contribuind semnificativ la afirmarea și extinderea statului moldovean în secolul al XV-lea.
  23 january 2024, 09:02
  0

  Log in to write

  Our news
  The latest news that is interesting to us
  ×