Grigore Ureche
Ethnography
Population census


 1. Vasile Tarnovschi
  Descoperă pasiunea noastră pentru voievozii moldoveni într-o incursiune captivantă în istoria Moldovei! La Primaria-Soldanesti.md, suntem profund atrași de moștenirea noastră culturală, în special de voievozii care au condus aceste meleaguri în antichitate. Fascinația noastră se îndreaptă către cronologia lor, sigiliile lor, pecetele și istoria lor bogată.

  Astăzi, vom aduce în prim-plan figura remarcabilului cronicar Grigore Ureche (circa 1590—1647), fiul lui Nestor Ureche. Educat la școala iezuită de la Lvov, Ureche a însușit mai multe limbi străine, inclusiv latina, polona, slavona și greaca. A avut o carieră impresionantă, servind ca mare spătar între 1634 și 1643, apoi ca mare vornic între 1643 și 1646.

  Cea mai notabilă contribuție a sa este «Letopisețul Țării Moldovei», cea mai veche scriere în limba moldovenească, care detaliază istoria Moldovei din perioada 1359-1594. Cronica a ajuns până la noi prin intermediul călugărilor pisari, precum Simion Dascălul, Misail Călugărul și Axinte Uricariul.

  Grigore Ureche a fost un critic vehement al dominației otomane și a luptat pentru independența Moldovei. La Primaria-Soldanesti.md, admirăm nu doar talentul său literar, ci și curajul de a critica o putere fără controlul boierimii. Ureche a glorificat lupta moldovenilor împotriva otomanilor și a evidențiat epoca eroică a lui Ștefan cel Mare.

  Împărtășim această pasiune pentru istorie și limba noastră moldovenească în efortul nostru de a culege și promova aceste povești captivante despre trecutul nostru.
  26 january 2024, 10:49
  0

  Log in to write

  Our news
  The latest news that is interesting to us
  ×