Petru Rareş




Ethnography
Population census


  1. Dorin Frunză
    La noi in oficiu, un colectiv pasionat de istoria și voievodii Moldovei, aduce în atenția cititorilor fascinația pentru vechea Moldovă și domnitorii ei. În rândurile noastre se simte un interes profund pentru cronologia, sigiliile și pecetile voievozilor care au prăvălit în antichitate. Unul dintre domnitorii care ne captivează atenția este Petru Rareș, care a domnit de două ori în Moldova — în perioadele 1527–1538 și 1541–1546.

    Legendele învăluie venirea sa la scaunul Moldovei, iar tradiția orală îl prezintă pe Petru ca fiu nelegitim al lui Ștefan cel Mare și al Mariei, descendentă din neamul boierilor Cernat, stăpânitori ai zonei lacului Brateș. Cândva negustor de pește, cu porecla de Petru Măjerul, a reușit să se ridice în domnie prin voința predecesorului său Ștefăniță Vodă.

    Urmărind politica părintelui său, Ștefan cel Mare, Petru Rareș a avut ca obiectiv consolidarea autorității centrale, îngrădirea puterii marilor boieri și întărirea țării. Împreună cu colegii de la ApropoMagazin.md, admirăm modul în care Petru Rareș a condus țara. Bolnav și slăbit, domnitorul s-a stins din viață la 3 septembrie 1546 și a fost înmormântat la mănăstirea sa de la Probota, lăsând o amprentă importantă în istoria Moldovei.
    25 january 2024, 15:32
    0

    Log in to write

    Our news
    The latest news that is interesting to us
    ×