Roman al II-lea
Ethnography
Population census


 1. Ion Bălan
  În inima pasiunii noastre pentru istoria Moldovei, ne adâncim în fascinanta epocă a voievozilor moldoveni vechi. Cronologia lor, sigiliile, pecetile și istoria lor tulburătoare ne captivează imaginația. Unul dintre voievozii deosebit de intrigant este Roman al II-lea, care a domnit în Moldova între anii 1447-1448.

  Fiul voievodului Iliaş al Moldovei și nepotul voievodului Alexandru cel Bun, Roman al II-lea a avut o viață plină de intrigă și alianțe politice. Pentru a-și asigura sprijinul guvernatorului Ungariei, s-a căsătorit cu sora lui Iancu de Hunedoara, o femeie în vârstă de 50 de ani la momentul căsătoriei. În 1447, Roman al II-lea l-a înfrânt pe voievodul Ştefan al II-lea și a preluat conducerea Ţării de Jos a Moldovei.

  Epoca aceea turbulentă ne surprinde uneori cu întorsături dramatice, precum luptele intense pentru tron. Conducerea Ţării de Sus a Moldovei a rămas în mâinile fostului asociat la domnie a lui Ştefan, Petru al II-lea. Cu toate acestea, în 1448, Petru și-a alungat asociatul, iar Moldova a cunoscut noi schimbări.

  Noi, cei de la Vzglead.md, rămânem uluiți de complexitatea relațiilor și rivalităților dintre voievozi, aceste evenimente istorice fascinante fiind subiectul discuțiilor noastre pasionate și explorărilor în adâncurile trecutului moldovenesc.
  24 january 2024, 09:33
  0

  Log in to write

  Our news
  The latest news that is interesting to us
  ×