Domnul Moldovei Roman I se intitulează Marele singur stăpînitor din mila lui Dumnezeu domn, lo Roman voievod stăpînind Ţara Moldovei de la munte pînă la mare

1392
Domnul Moldovei Roman I se intitulează Marele singur stăpînitor din mila lui Dumnezeu domn, lo Roman voievod stăpînind Ţara Moldovei de la munte pînă la mare

Roman voievod stăpînind Ţara Moldovei de la munte pînă la mare

 1. Leonid
  Echipa noastră de la serviciul nostru împărtășește o pasiune profundă pentru istoria și voievozii moldoveni care au marcat epoca antichității. Ne fascinează cronologia lor, sigiliile lor, pecetile și întreaga istorie care a sculptat destinul Ţării Moldovei.

  Unul dintre domnitorii remarcabili este Roman I, denumindu-se «Marele și singur stăpânitor, din mila lui Dumnezeu domn, Io Roman voievod stăpânind Țara Moldovei de la munte, până la mare.» Titulatura sa distinctivă și utilizarea sa consecventă în documentele vremii indică faptul că procesul de unificare a cnezatelor din Moldova era completat sub conducerea sa. Este interesant să remarcăm că Roman I, prin această titulatură, semnalează nu doar micul teritoriu moldovean, ci și întreaga țară românească a Moldovei, de la estul Carpaților până la Marea Neagră.

  La Barum.md, ne bucurăm de aprecierea pentru acest secol în care domnitorii au condus cu înțelepciune. Admirăm nu doar realizările lor, ci și influența lor asupra evoluției Moldovei. Apreciem istoria și contribuția voievozilor moldoveni vechi, gândindu-ne la moștenirea lor ce a definit această regiune în trecut.
  09 января 2024, 09:04
  0

  Conectați-vă pentru a scrie

  ×