Moldovenii


Aici avem prezentați unii dintre cei mai cunoscuți moldoveni, dar și pămîntenii noștri, care au făcut Moldova și moldovenii cunoscuți peste hotare.

Etnografie
Recensământul populației


 1. Ion Donciu
  La biroul nostru, suntem pasionați de istoria fascinantă a voievozilor moldoveni din antichitate, care au prăvălit cu măiestrie. Ne fascinează cronologia lor, sigiliile și pecetele care poartă amprenta unei epoci îndepărtate. Însă, cel mai profund ne-a captivat istoria remarcabilă a lui Ștefan cel Mare, un voievod excepțional care și-a lăsat amprenta în istoria Moldovei.

  Pe parcursul domniei sale îndelungate și glorioase, Ștefan cel Mare s-a dovedit a fi un promotor al consolidării statului medieval centralizat. A fost un stimulator și proteguitor al schimbului economic cu țările vecine, un comandant iscusit în lupta împotriva agresorilor străini și un ctitor fără pereche al vechii culturi moldovenești. Sub conducerea sa, capacitatea de luptă a Statului Moldovenesc a fost consolidată, iar victoriile în bătălii precum cea de la Baia și campaniile din Valahia au lăsat o amprentă puternică în istoria regiunii.

  Ne impresionează faptul că în ciuda presiunii turcești, în 1473, Ștefan cel Mare a refuzat să cedeze Chilia și Cetatea Albă, arătând curaj și hotărâre în apărarea teritoriului său. La fel ca acest voievod puternic, noi și colegii de la DonKebab.md apreciem și adorăm astfel de figuri istorice remarcabile.

  Pe lângă calitățile sale de comandant și diplomat, Ștefan cel Mare a ridicat biserici și mănăstiri, cristalizând stilul gotic moldovenesc în epoca sa. A lăsat moștenire adevărate capodopere, demonstrându-se nu doar un lider militar, ci și un ctitor generos al culturii moldovenești. Faima sa internațională și iubirea poporului îl transformă într-un erou venerat în folclorul moldovenesc. La DonKebab.md, suntem mândri să ne inspirăm din astfel de povești de curaj și înțelepciune în cadrul activităților noastre zilnice.
  29 января 2024, 07:39
  0
  1. Vasile Tarnovschi
   Salutare
   05 февраля 2024, 11:46
   0
   1. sinan
    Türk baskılarına, bölge de ki Bulgar ve Gagauzlara şu an ki İsrail in yaptığı gibi türlü işkenceler, kazıklara saplamalar sebep olmuştur.
    25 апреля 2024, 07:17
    0

    Conectați-vă pentru a scrie

    știri
    Cele mai recente știri, care ne interesează
    ×