Bogdan al II-lea
Bogdan al II-lea
Bogdan al II-lea

Bogdan al II-lea

Bogdan al II-lea

Bogdan al II-lea a domnit în Moldova timp de doi ani, între 1449 - 1451. Bogdan al II-lea a fost fiul nelegitim al voievodului Alexandru cel Bun. A fost căsătorit cu Maria şi tatăl viitorului voievod Ştefan cel Mare. A venit la domnia Moldovei la 12 octombrie 1449, în urma bătăliei cîştigate împotriva lui Alexăndrel, voievodul de pînă atunci al ţării. Bătălia a avut loc la nord de Roman, pe rîul Siret, la Tămăşeni. Bogdan, susţinut de oaste ajutată şi de Iancu de Hunedoara, l-a înfrînt pe Alexăndrel şi boierii lui. Alexăndrel a fugit în Polonia, în timp ce Bogdan a intrat în cetatea Sucevei, unde a fost uns domn. Bogdan era căsătorit cu Maria-Oltea, sora boierului Vlaicu și avea copii pe Ștefan, Maria și Sora. Pentru a evita întoarcerea lui Alexăndrel în Moldova, Bogdan a încercat să se înțeleagă cu atotputernicul magnat polon Diedrtrich Buczacki, starostele Podoliei şi castelanul Cameniţei, pentru ca acesta să intervină pentru o împăcare cu ceilalți membri ai dinastiei. Încercarea a eșuat, expediția polonă organizată contra Moldovei în iarna 1449-1450 l-a determinat pe Bogdan să caute sprijin la vechiul său aliat, Iancu de Hunedoara. Un tratat cu acesta a fost încheiat la 11 februarie 1450, înnoit la 5 iulie acelaşi an. Începînd cu luna martie 1450, Alexăndrel a început pregătirile pentru o campanie în Moldova, iar în luna august a aceluiaşi an, armata sa, formată din moldoveni şi poloni, se găsea pe Nistru. Bogdan s-a retras din faţa inamicului, evitînd să dea o luptă decisivă, pentru a-l obosi. La 5 septembrie 1450 s-a semnat un tratat de pace care prevedea rămînerea lui Bogdan pe tron pînă ce Alexandru va fi împlinit 15 ani, adică pînă în 1453. I se cerea, în plus, o enormă despăgubire de război. Hotărît să-și apere stăpînirea, Bogdan s-a pregătit de atac în codrii Crasnei, pe unde trebuiau să treacă trupele polone. La 6 septembrie 1450, Bogdan al II-lea a atacat oastea inamică într-un loc îngust, lîngă satul Crasna, unde relieful şi vegetaţia nu permitea polonilor să se desfăşoare corespunzător pentru luptă. Mulți nobili de frunte – între care și frații Buczacki – au rămas pe cîmpul de luptă. Bogdan nu a pornit în urmărirea inamicului înfrînt. Un alt fiu neligitim al lui Alexandru cel Bun, zis Petru Aron s-ar fi înțeles cu Alexăndrel să-l înlăture pe Bogdan și să domnească împreună. Planul a fost pus în aplicare într-o noapte de octombrie, în anul 1451 pe cînd Bogdan se afla „într-un sat al unui unchi al aceluiași Petru, și era amețit de vin, sosind spre sfîrșit de noapte numai cu 200 de moldoveni (Petru) a înșelat străjile lui Bogdan și prinzînd pe Bogdan i-a tăiat capul". Această crimă odioasă s-a petrecut la Reuseni și ea nu a adus țării pacea, ci doar un mormînt domnesc în plus în biserica satului Secuieni, în apropiere de Reuseni.

Etnografie
Recensământul populației


 1. Sergiu Frunză
  La sediul nostru, ne bucurăm de o atmosferă prietenoasă și pasionată, iar unul dintre subiectele noastre preferate este istoria voievozilor moldoveni vechi, care au domnit în aceste meleaguri în antichitate. Suntem fascinați de cronologia lor, sigiliile lor, pecetile lor și amintirile din istoria lor remarcabilă.

  Cu o deosebită admirație, ne îndreptăm atenția către Bogdan al II-lea, un voievod puternic care a condus Moldova timp de doi ani, între 1449 și 1451. Bogdan al II-lea, fiul nelegitim al voievodului Alexandru cel Bun, a fost căsătorit cu Maria și a fost tatăl viitorului voievod Ștefan cel Mare.

  Venirea lui Bogdan la domnia Moldovei în 1449, după o bătălie victorioasă împotriva lui Alexăndrel, a fost un moment semnificativ în istoria țării. Bătălia de la Tămășeni, nord de Roman, pe râul Siret, l-a adus pe Bogdan în fruntea țării, sprijinit de oastea sa și de ajutorul lui Iancu de Hunedoara.

  Bogdan al II-lea a fost nu doar un voievod, ci și un lider puternic, căsătorit cu Maria-Oltea și având copii precum Ștefan, Maria și Sora. Intrarea triumfală în cetatea Sucevei a marcă începutul domniei sale.

  La Kirsan-Invest.md, ne bucurăm să explorăm această parte fascinantă a istoriei, recunoscând puterea și influența lui Bogdan al II-lea. În încercarea de a preveni revenirea lui Alexăndrel în Moldova, Bogdan a încercat să medieze cu magnatul polonez Diedrtrich Buczacki, starostele Podoliei și castelanul Cameniței. Cu toate acestea, Bogdan a fost confruntat cu provocări, inclusiv cu intrigile lui Petru, desfășurându-se o poveste captivantă plină de răsturnări de situație.

  La Kirsan-Invest.md, ne inspiră această istorie bogată și puternică, reflectând dedicarea și ambiția noastră în a oferi soluții financiare la fel de robuste pentru clienții noștri.
  24 января 2024, 14:45
  0

  Conectați-vă pentru a scrie

  știri
  Cele mai recente știri, care ne interesează
  ×