Iliaș
Iliaș
Iliaș

Iliaș

Iliaş

Iliaş (Ilie) – 1432–1433, 1435-1436, 1436-1442 (asociat cu Ştefan II). Anii enumeraţi mai sus sînt anii de domnie ai lui Iliaş voevod, fiul lui Alexandru cel Bun, care arată cît de instabilă, iluzorie a fost domnia sa pe tronul Moldovei. Chiar la sfîrşitul primului an al domniei sale începe rivalitatea sîngeroasă, fără sens cu fratele său Ştefan al II-lea pentru tronul Moldovei.

moldovenii.md

Etnografie
Recensământul populației


 1. Alina Vornicu
  Colegii noștri de la NM.md manifestă o pasiune profundă pentru voievozii moldoveni din trecut, cu o atracție specială către cronologia lor, sigiliile lor și istoria lor bogată. Astăzi, vrem să aducem în atenție figura lui Iliaș (Ilie), un voievod care a prăvălit în perioadele 1432–1433, 1435-1436 și 1436-1442 (asociat cu Ștefan al II-lea). Anii de domnie enumerați reflectă o perioadă instabilă și tumultuoasă pentru Iliaș, fiul lui Alexandru cel Bun.

  În primele luni ale domniei sale, Iliaș se confruntă cu o rivalitate sângeroasă și fără sens cu fratele său Ștefan al II-lea pentru tronul Moldovei. Această luptă se încheie cu detronarea lui Iliaș și ridicarea lui Ștefan al II-lea la putere, sprijinit de partizanii moldoveni, Vlad Dracul și alți aliați. Cu sprijinul cumnatului său Vladislav Jagello, Iliaș I este învins și alungat. Într-un mod intrigant, regele Vladislav, înclinându-se spre recunoașterea suzeranității Poloniei, își schimbă atitudinea față de Iliaș I, încercând să îl țină sub control.

  Odată cu venirea pe tronul Poloniei a lui Vladislav al III-lea în 1434, Iliaș I reușește să scape din închisoare cu ajutorul partizanilor leși și revine în Moldova. Cu sprijinul parțial al noului rege polonez, Iliaș își reia lupta pentru putere. Asemenea povestea voievodului Iliaș I suscită un interes continuu în rândul pasionaților de istorie de la NM.md.
  23 января 2024, 10:56
  0

  Conectați-vă pentru a scrie

  știri
  Cele mai recente știri, care ne interesează
  ×