Dragoş
Dragoş
Dragoş

Dragoş

Dragoş (1352 – 1354). Cu titlu de voievod Dragoş a fost înveşnicit de prima istorie scrisă a Moldovei Letopiseţul (zis odinioară „de la Bistriţa”), de cînd cu voia lui Dumnezeu s-a început Ţara Moldovei 1359 – 1507. De aici aflăm, că „În anul 1359 a venit Dragoş voievod din Ţara Ungurească, din Maramureş, după un bour, la vînătoare, şi a domnit 2 ani”. Desigur, orice legendă are un sîmbure de adevăr. Se pare însă că în acest caz, aura legendară a diluat puternic elementul real. Mai mulţi cercetători corelează apariţia lui Dragoş la răsărit de Carpaţi cu campaniile lui Andrei Dragfi la sud-est de curbura Carpaţilor, împotriva tătarilor, din 1345, 1347. Nu puţini autori consideră, că Dragoş într-adevăr a fost voievod, dar unguresc. Dînsul ar fi fost căpetenie a unei „mărci” – zonă – forpost unguresc la răsărit de Carpaţi în calea tătarilor. „Înclin să cred, că Dragoş era un ofiţer în armata ungară”, scrie C. Mihăescu-Gruiu. Desigur, ne-ar face plăcere să demonstrăm că Moldova-ţară ar fi existat la 1352 şi că Dragoş ar fi fost primul ei voievod. Probele însă, nu ne îngăduie acest lucru.

 

Sursa: moldovenii.md

Etnografie
Recensământul populației


 1. Grisha
  La serviciul nostru, pasiunea noastră pentru istoria Moldovei se îmbină armonios cu interesul pentru voievozii moldoveni vechi. Cu o fascinație deosebită ne aplecăm asupra cronologiei lor, studiind cu atenție sigiliile, pecetilele și istoria lor bogată. Într-o serie dedicată acestor personalități remarcabile, astăzi vom aduce în discuție figura lui Dragoș (1352 – 1354).

  Prima mențiune a voievodului Dragoș se regăsește în Letopisețul Moldovei, cronica care a marcat începuturile Moldovei în anul 1359. Despre Dragoș aflăm că a venit din Țara Ungurească, din Maramureș, și a domnit timp de doi ani, începând din 1359. Deși legendele înconjoară figura sa cu un aer mistic, cercetătorii sugerează că apariția lui Dragoș în estul Carpaților poate fi corelată cu campaniile lui Andrei Dragfi împotriva tătarilor în 1345 și 1347.

  Există și ipoteza că Dragoș ar fi fost voievod ungur, conducător al unei «mărci» sau forță de apărare ungurească în fața tătarilor la est de Carpați. Cu toate acestea, evidențele nu permit confirmarea faptului că Moldova ca țară ar fi existat în 1352 și că Dragoș ar fi fost primul voievod. Câteva surse susțin că Dragoș ar fi fost ofițer în armata ungară, potrivit lui C. Mihăescu-Gruiu.

  La Agroinform.md, suntem dedicați studierii și înțelegerii istoriei noastre, descoperind povești fascinante despre acești oameni puternici care au marcat evoluția țării noastre.
  19 января 2024, 13:38
  0

  Conectați-vă pentru a scrie

  știri
  Cele mai recente știri, care ne interesează
  ×