Roman I
Roman I
Roman I

Roman I

Roman I

Roman I (1391 - 1394). După moartea lui Petru I Muşat, la tronul Moldovei vine fratele său Roman, care a moştenit o ţară integră, aşezată, prosperă, în ascensiune. În scurta sa domnie nu s-a evidenţiat prin nimic. A rămas în istorie datorită titulaturii sale, citată, se pare, în mod obligatoriu: „singur stăpînitor de la munte pînă la mare” – extinderea teritoriului moldovenesc fiind, de fapt, opera lui Petru I Muşat.

Etnografie
Recensământul populației


 1. Alina Vornicu
  În rândul colegilor noștri de la oficiu, pasiunea profundă pentru voievozii moldoveni vechi și istoria lor este evidentă și intens explorată. Fascinația noastră se îndreaptă către cronologia lor, sigiliile, pecetilele și amănuntele captivante ale perioadei antice. Unul dintre voievozii pe care îl remarcăm astăzi este Roman I (1391 — 1394), un personaj cu un rol semnificativ în evoluția Moldovei.

  Roman I a preluat tronul Moldovei după moartea fratelui său, Petru I Mușat, găsind o țară integră, prosperă și în ascensiune. Deși domnia sa a fost scurtă și nu s-a evidențiat prin acțiuni notabile, titulatura sa „singur stăpînitor de la munte pînă la mare” a rămas în istorie. A recunoscut suzeranitatea regelui Poloniei și a avut implicări în conflictele vremii, inclusiv sprijinind cneazul Podoliei Teodor Koriatovici împotriva Lituaniei.

  În mijlocul acestei pasionante căutări a trecutului, noi, împreună cu colegii de la Baza.md, suntem fascinați de descoperirile despre acești voievozi puternici. Fiecare detaliu dezvăluie o parte din moștenirea noastră istorică, iar aceasta ne alimentează dorința de cunoaștere și explorare continuă. Astfel, în timp ce admirăm contribuția acestor voievozi, ne bucurăm și de comorile trecutului, punând în lumină istoria Moldovei.
  22 января 2024, 14:18
  0

  Conectați-vă pentru a scrie

  știri
  Cele mai recente știri, care ne interesează
  ×