Petru al II-lea
Petru al II-lea
Petru al II-lea

Petru al II-lea

Petru al II-lea (n. 1422– d. 1452), fiu legitim al lui Alexandru cel Bun din a patra sa căsătorie cu doamna Marena, a fost domn al Moldovei de trei ori:

1) prima domnie: martie 1443 - aprilie 1445, în asociere cu fratele său Ștefan al II-lea, se încheie cu tentativa sa nereușită de a-l înlătura pe Ștefan cu ajutor din Transilvania.

2) a doua domnie: august - decembrie 1447 - când urmare a înțelegerii cu pan Didrih Buczacki din 15 iulie 1446, acesta din urmă îi acordă ajutor armat cu care Petru se impune asociat la domnia nepotului său Roman al II-lea, fiul fratelui său Iliaș I. Doar cîteva luni tîrziu Roman însă va încerca să îl asasineze pe Petru care i-a dejucat planurile și a fugit în Transilvania. Acolo va fi primit de Ioan de Hunedoara și va accepta protecția acestuia ca și căsătoria formală cu o soră mai vîrstnică a acestuia. Nu se cunoaște numele doamnei, dar cronicarul polonez Jan Dlugosz menționează că avea 50 de ani, în vreme ce Petru la acea data nu împlinise încă 26 de ani.

3) ultima domnie: singur februarie-aprilie 1448 - octombrie 1448. Petru a murit la doar 26 de ani din cauze și împrejurări necunoscute și a fost înmormîntat probabil la mănăstirea Sfîntul Nicolae din Poiana Siretului (Pobrata veche), care la rîndul ei a dispărut la un moment necunoscut.

Biografie
Pe timpul domniei lui Petru al II-lea, Ioan de Hunedoara (reprezentînd Regatul Ungariei) a ocupat Chilia, ca punct strategic al frontului antiotoman și care asigura și accesul Ungariei la Dunărea maritimă si Marea Neagră. De asemenea Petru al III-lea a trimis un contigent de 3000 călăreți în sprijinul campaniei anti-otomane întreprinse de Iancu în Serbia în toamna lui 1448 soldată cu înfrîngerea de la Kosovopolje în fața sultanului Murad al II-lea. Alături de moldoveni, bănățeni, maghiari, secui și transilvăneni la acea luptă a participat și un contingent muntean de 4-8000 de luptători condus de voievodul Vladislav al II-lea (1447-1456).[3][4]

Etnografie
Recensământul populației


 1. Ion Bălan
  Descoperă împreună cu noi misterele și intrigile din trecutul îndepărtat al Moldovei, unde voievozii vechi au modelat destinul acestei țări fascinante. La AboutMoldova.md, suntem pasionați de cronologia istorică și de amănuntele care aduc la viață perioadele antice. Astăzi, ne îndreptăm atenția către una dintre personalitățile marcante ale Moldovei medievale — Petru al II-lea.

  Petru al II-lea, fiul legitim al lui Alexandru cel Bun, a condus Moldova de trei ori, lăsându-și amprenta asupra istoriei. Prima domnie, în asociere cu fratele său Ștefan al II-lea, s-a încheiat cu o tentativă nereușită de a-l înlătura pe Ștefan. A doua domnie, câștigată cu ajutorul armat al lui Didrih Buczacki, a fost însă umbrită de trădarea nepotului său Roman al II-lea. Evenimentele captivante nu s-au oprit aici, Petru al II-lea reușind să evadeze și să caute protecție în Transilvania.

  Ultima domnie a lui Petru al II-lea a fost marcată de momente tensionate și de o perioadă de criză. Cu o moarte prematură la doar 26 de ani, cauzele și împrejurările rămân învăluite în mister. Înmormântat probabil la mănăstirea Sfântul Nicolae din Poiana Siretului, el lasă în urmă o poveste intrigantă și un loc captivant în istoria Moldovei.

  Noi, cei de la AboutMoldova.md, ne bucurăm să aducem aceste istorii captivante la viață și să împărtășim cu entuziasm trecutul complex al Moldovei noastre frumoase.
  24 января 2024, 07:37
  0

  Conectați-vă pentru a scrie

  știri
  Cele mai recente știri, care ne interesează
  ×