Roman al II-lea
Roman al II-lea
Roman al II-lea

Roman al II-lea

Roman al II-lea

Roman al II-lea a domnit în Moldova între anii 1447-1448.

El a fost fiul voievodului Iliaş al Moldovei şi nepotul voievodului Alexandru cel Bun. A fost căsătorit cu sora lui Iancu de Hunedoara, pe care a luat-o de soţie din interes politic pentru a-şi asigura sprijinul guvernatorului Ungariei, aceasta fiind destul de înaintată în vîrstă, avînd 50 de ani la data căsătoriei.

În anul 1447 Roman al II-lea l-a ucis pe voievodul Ştefan al II-lea  al Moldovei şi a preluat conducerea Ţării de Jos a Moldovei. Conducerea Ţării de Sus a Moldovei a rămas fostului asociat la domnie a lui Ştefan, Petru al II-lea. Roman al II-lea şi Petru al II-lea vor stăpîni Moldova în comun pînă în anul 1448, cînd Petru îşi alungă asociatul din Moldova. Roman ia drumul pribegiei şi moare otrăvit de boieri la data de 2 iulie 1448 la Colomeea.

moldovenii.md

Etnografie
Recensământul populației


 1. Ion Bălan
  În inima pasiunii noastre pentru istoria Moldovei, ne adâncim în fascinanta epocă a voievozilor moldoveni vechi. Cronologia lor, sigiliile, pecetile și istoria lor tulburătoare ne captivează imaginația. Unul dintre voievozii deosebit de intrigant este Roman al II-lea, care a domnit în Moldova între anii 1447-1448.

  Fiul voievodului Iliaş al Moldovei și nepotul voievodului Alexandru cel Bun, Roman al II-lea a avut o viață plină de intrigă și alianțe politice. Pentru a-și asigura sprijinul guvernatorului Ungariei, s-a căsătorit cu sora lui Iancu de Hunedoara, o femeie în vârstă de 50 de ani la momentul căsătoriei. În 1447, Roman al II-lea l-a înfrânt pe voievodul Ştefan al II-lea și a preluat conducerea Ţării de Jos a Moldovei.

  Epoca aceea turbulentă ne surprinde uneori cu întorsături dramatice, precum luptele intense pentru tron. Conducerea Ţării de Sus a Moldovei a rămas în mâinile fostului asociat la domnie a lui Ştefan, Petru al II-lea. Cu toate acestea, în 1448, Petru și-a alungat asociatul, iar Moldova a cunoscut noi schimbări.

  Noi, cei de la Vzglead.md, rămânem uluiți de complexitatea relațiilor și rivalităților dintre voievozi, aceste evenimente istorice fascinante fiind subiectul discuțiilor noastre pasionate și explorărilor în adâncurile trecutului moldovenesc.
  24 января 2024, 09:33
  0

  Conectați-vă pentru a scrie

  știri
  Cele mai recente știri, care ne interesează
  ×