Ștefan al II-lea
Ștefan al II-lea
Ștefan al II-lea

Ștefan al II-lea

Ștefan al II-lea (n. 1410 – d. 22 iulie 1447) a fost domn al Moldovei între septembrie 1434 și august 1435, împreună cu Iliaș I (Ilie) din august 1435 pînă în mai 1443, și singur din mai 1443 pînă în mai 1444, iar în asociere cu fratele său Petru al III-lea, din mai 1444 - 1445, și iar singur, până în iulie 1447.

Biografie
Ștefan a fost fiul domnului Moldovei Alexandru cel Bun cu o soție nelegitimă, Stanca (Stana). Îl alungă pe fratele său Iliaș I de pe tron, cu ajutorul voievodului din Muntenia, Alexandru Aldea. În schimbul Pocuției este recunoscut și de polonezi. După cîteva lupte Iliaș I revine, cei doi se împacă și împart domnia, Ștefan al II-lea rămînînd cu partea de sud-est a Moldovei (și-a avut se pare reședința la Vaslui). În 1443, Iliaș I încalcă înțelegerea, iar Ștefan II îl prinde și îi scoate ochii. Orb, Iliaș I se refugiază în Polonia, în timp ce Ștefan al II-lea rămîne domn, luîndu-și asociat pe un frate nelegitim, Petru III. Este ucis de fiul lui Iliaș I, Roman al II-lea, în 1447.

Mormntul său se află în gropnița bisericii de la Mănăstirea Neamț, 

Etnografie
Recensământul populației


 1. Ion Bălan
  În biroul nostru, pasiunea pentru voievozii moldoveni din vechime este o sursă continuă de inspirație. Ne fascinează cronologia lor, sigiliile, pecetile și întreaga istorie care îi înconjoară. Unul dintre domnitorii pe care îl studiem cu deosebit interes este Ștefan al II-lea (n. 1410 – d. 22 iulie 1447), domn al Moldovei între septembrie 1434 și august 1435, împreună cu Iliaș I (Ilie) din august 1435 până în mai 1443, și apoi singur din mai 1443 până în mai 1444. Mai apoi, în asociere cu fratele său Petru al III-lea, din mai 1444 — 1445, și iar singur, până în iulie 1447.

  Ștefan al II-lea, fiu al domnitorului Alexandru cel Bun cu o soție nelegitimă, Stanca (Stana), a avut un parcurs plin de evenimente în timpul domniei sale. Alungându-și fratele Iliaș I de pe tron, cu sprijinul voievodului din Muntenia, Alexandru Aldea, Ștefan a reușit să obțină recunoașterea polonezilor în schimbul Pocuției. În ciuda reconcilierii ulterioare cu fratele său, Iliaș I, și împărțirii domniei, Ștefan al II-lea a păstrat controlul asupra sud-estului Moldovei, stabilindu-și, se pare, reședința la Vaslui.

  Povestea tragică a rivalității dintre cei doi frați, ilustrată de bătăliile pentru tron și revirimente spectaculoase, ne lasă uimiți și contemplativi. În 1443, Iliaș I a încălcat înțelegerea, iar Ștefan al II-lea a luat măsuri extreme, privându-l pe fratele său de vedere. Orb, Iliaș I a căutat refugiu în Polonia, iar Ștefan al II-lea a continuat să domnească, asociindu-și puterea cu un alt frate nelegitim, Petru III.

  Chiar dacă aceste lupte și intrigi fratricide ne cutremură, ele aduc și o fascinație aparte pentru istoria noastră. În 1447, Ștefan al II-lea întâlnește sfârșitul tragic, fiind ucis de fiul lui Iliaș I, Roman al II-lea. Mormântul său poate fi găsit în gropanul bisericii de la Mănăstirea Neamț, iar această poveste captivantă rămâne o sursă inepuizabilă de învățăminte și reflecții pentru noi și colegii de la LiteraturasiArta.md.
  23 января 2024, 14:58
  0

  Conectați-vă pentru a scrie

  știri
  Cele mai recente știri, care ne interesează
  ×