Proiectul reconstrucției Chișinăului sub conducerea lui Alexei Sciusev
12.12.2020
0
1007
Proiectul reconstrucției Chișinăului sub conducerea lui Alexei Sciusev

În anul 1947 Alexei Sciusev a venit în Chișinău să prezinte Sovietului Miniștrilor RSSM (Guvernului) proiectul rectificat al Planului Urbanistic General al Chișinăului. În cadrul lui au fost introduse cîteva obiective noi în privința dezvoltării orașului, legate în special de procesul de construcție, aprovizionarea cu apă a orașului și crearea mai multor masive verzi în oraș. Planul prezentat mai jos este cel care a fost votat de către Sovietul Miniștrilor. Dar din cauza mai multor probleme în privința înălțimilor clădirilor, și a utilizării terenului acesta a fost modificat, pentru ca în anul 1949 să fie primit alt plan, pe care cu părere de rău Alexei Sciusev deja nu a putut să îl semneze, din cauza decesului.


Sciusev planifica un oraș al visurilor sale, un oraș pe care el însăși îl numea "Palmira de Sud". Un oraș ca o utopie arhitecturală. Chișinăul în viziunea sa diferențiază foarte rapid de la centrul solid spre dealurile din jurul orașului. „După reconstrucția completă, Chișinăul va fi un adevărat centru industrial, capitala Moldovei sovietice, în care știința, tehnologia și arta sovietică vor înflori.” Centrul semantic al întregii compoziții este Arcul de Triumf. Între ea și Catedrala de pe locul fostei piețe, este prevăzută o zonă cu parcul Victoriei. Pe laturile sale se află coloanele Muzeului Gloriei Militare, obeliscurile, iar între ele se află armele și tancurile războiului trecut. Pe cealaltă parte a arcului se află Casa Guvernului cu trei etaje, cu curți extinse și clădiri care acoperă o zonă pe trei laturi. Deasupra colonadei principale se află o cupolă asemănătoare cu Palatul Tavrid din Sankt Peterburg. De la acest centru pînă la Rîșcani (care la acel timp abia se plănuia să fie integrat în limitele orașului) se trag trei "raze" reprezentate prin 3 bulevarde.


Mai multe proiecte de construcții au fost elaborate cu consultanța lui Sciusev, de exemplu Gara din Chișinău, Magazinul "Lumea Copiilor" (actualul Centru Comercial Gemenii), hotelul Chișinău, și multe alte construcții.

 

 

    Nu sunt comentarii

Conectați-vă pentru a scrie

×