Declaraţia de suveranitate sau declaraţia de independenţă
30.08.2023
0
30
Declaraţia de suveranitate sau declaraţia de independenţă

Declaraţia de suveranitate sau declaraţia de independenţă

Cum poate o republică la iniţierea sa să aibă două declaraţii de neatîrnare? Logic vorbind nu se înţelege sensul, pentru ce s-a declarat oficial unul şi acelaşi lucru de două ori? Ce este asta, o neîncredere că n-au fost auziţi, adică neîncrederea în sine? De ce aceasta este în cazul Moldovei? De ce noi am adoptat Declaraţia de Suveranitate din 23 iunie 1990 şi ulterior Declaraţia de Independenţă din 27 august 1991.

Răspunsul este foarte simplu: suveranitatea au scris-o moldovenii, iar cea de independenţă ne-au scris-o romînii (moment recunoscut).

Declaraţia de independenţă este un fals istoric, chiar oamenii care au semnat-o deja se ruşinează de acest fapt. Moldovenii au Declaraţia de suveranitate din 23 iunie 1990, care recunoaşte supremaţia, pentru ea a viitoarei Constituţii din 1994. Declaraţia de independenţă (dependenţa de către Romînia) a fost scrisă de Aurel Preda agent romîn, pentru romîni. Ea recunoaşte contrar Constituţiei "limba romînă", iar pentru moldoveni a rămas doar în istorie, deja neexistentă fiind arsă, pierdută pe 7 aprilie 2009, astăzi Declaraţia de independenţă nu are nici o valoare juridică.

Trebuie, să mai atragem atenţia la un lucru simbolistic, adică semantica cuvintelor.

SUVERÁN, -Ă, suverani, -e, adj., s. m. și f. 1. Adj. Care este deasupra tuturor, cu o mare autoritate, care are autoritatea supremă. ♦ Fig. Absolut, fără margini; total, suprem.

INDEPENDÉNT, -Ă, independenți, -te, adj. 1. Care nu depinde de cineva sau de ceva.

Astfel, moldovenii sînt suverani şi au Declaraţia de Suveranitate. Lupta pentru independenţă o lasăm romînilor, că ei toată istoria lor se luptă să demonstreze că nu mai sînt dependenţi faţă de alţii. Pe cînd, moldovenii sînt suverani, aşa cum ia învăţat Ştefan cel Mare şi fac ce vor ei, dar nu se screm în a demonstra la toată lumea ca şi ei costă ceva, tipica psihologie romînească.

Diferenţa între psihilogia a fi suveran şi a fi independent. Suveran - eşti rege, independent - ieri ai fost rob.

Sursa: http://graiesc.md/

    Nu sunt comentarii

Conectați-vă pentru a scrie

×