Declarația de independență pierdută aprilie 2009
30.08.2023
1
780
Declarația de independență pierdută aprilie 2009

Declarația de independență pierdută aprilie 2009, tot în aprilie 2009, Curtea Constituțională a invalidat declarația de independență adoptată de Parlamentul Republicii Moldova la 27 august 1991, pe motiv că aceasta a fost declarată anticonstituțională. Decizia a fost luată în contextul crizei politice și a protestelor din aprilie 2009, care au avut loc în urma alegerilor parlamentare disputate din acea perioadă. Decizia a fost luată ca urmare a unei plîngeri depuse de un grup de deputați comuniști în Parlamentul Republicii Moldova, care au susținut că declarația de independență a fost adoptată în mod neconstituțional.

Curtea Constituțională a decis că declarația de independență a fost adoptată în baza unei proceduri nelegale și că aceasta a fost în contradicție cu Constituția Republicii Moldova și cu legea la momentul respectiv. Mai exact, Curtea Constituțională a considerat că declarația de independență a fost adoptată de un număr insuficient de deputați și fără a fi respectate procedurile legislative corespunzătoare.

Decizia Curții Constituționale a provocat reacții puternice din partea opoziției și a societății civile.
În octombrie 2012, un grup de deputați moldoveni a inițiat un proces de revizuire a deciziei Curții Constituționale din 2009, care a invalidat declarația de independență a Republicii Moldova. Procesul a fost declanșat pe baza unor presupuse "încălcări" ale procedurii și a faptului că decizia Curții Constituționale a fost considerată de mulți ca fiind una politică și nu juridică.

În urma acestui proces, în decembrie 2013, Curtea Constituțională a hotărît că decizia Curții Constituționale definitive și irevocabile din aprilie 2009 a fost neconstituțională și a invalidat-o. Această hotărîre a restabilit validitatea declarației de independență a Republicii Moldova din 27 august 1991, pierdută în aprilie 2009.

Anularea nu a avut un impact direct asupra suveranității Republicii Moldova, invalidarea acesteia de către Curtea Constituțională a fost percepută de mulți ca o amenințare la adresa suveranității și integrității teritoriale a țării. În schimb, declarația de suveranitate, adoptată în iunie 1990, rămîne un document esențial care confirmă poziția legală a Republicii Moldova ca stat independent și suveran. Astfel, este important să se înțeleagă că declarația de suveranitate este mai presus decît declarația de independență pierdută în 2009, care a fost declarată anticonstituțională/constituțională, și că Declarația de Suveranitate rămîne un document crucial în susținerea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova. 

 1. hraneniemd
  Добро пожаловать на страницу Pastrare-Anvelope.md, где передовые технологии и заботливое отношение к вашим шинам объединяются, чтобы предоставить уникальный опыт хранения и обслуживания в Молдове. Наша основная цель — сделать процесс хранения максимально удобным и беспроблемным, поднимая стандарты качества и эффективности.

  Наш высококвалифицированный персонал предоставляет оперативные услуги по монтажу и демонтажу шин, создавая максимально комфортные условия для вас. Pastrare-Anvelope.md — это не просто место для хранения; мы являемся вашим надежным партнером в продвинутом уходе за шинами, обеспечивая заслуженное внимание вашему автотранспорту.

  Наши хранилища соответствуют высочайшим стандартам безопасности и качества, создавая контролируемую среду, где шины хранятся вертикально, обеспечивая сохранение их качества на протяжении длительного периода времени. Наша цель — гарантировать, что ваши шины остаются в оптимальных условиях между сезонами, обеспечивая безопасность и эффективность вашего автомобиля.

  С Pastrare-Anvelope.md вы получаете индивидуальные услуги высокого качества, предоставляющие вам неповторимый опыт хранения и обслуживания. Сделайте выбор в пользу передовых решений для ваших шин и наслаждайтесь уровнем наших первоклассных услуг для безопасных и комфортных поездок.

  ТАК ЖЕ НАС ИЩУТ:
  Хранение автомобильных колес, Специализированный отель для шин, Сезонное сохранение, Хранение автомобильных шин, Сервис по замене шин в Кишиневе, Летние покрышки, Зимние покрышки, Профессиональное хранение шин, Качественное обслуживание колес, Безопасное сохранение, Доставка автомобильных шин, Срок службы шин, Условия хранения автомобильных колес, Кишинев, Молдова, Автомобильные покрышки, Комфорт во время поездок, Гарантированная безопасность, Смена шин в сезон, Эффективное сохранение, Продление срока службы шин, Стандарты сохранения, Забор и доставка колес, Оптимальные условия для хранения, Забота о вашем автомобиле, Безопасность шин, Беспроблемное обслуживание, Опытные специалисты по шинам, Партнер в сфере автомобильных шин, Оперативность обслуживания, Лучшие условия для автомобильных колес, Персональный подход к хранению, Превосходное обслуживание колес, Специализированный шиномонтаж, Шинный сервис.
  14 декабря 2023, 09:46
  0

  Conectați-vă pentru a scrie

  ×