Declarația de independență pierdută aprilie 2009
30.08.2023
0
38
Declarația de independență pierdută aprilie 2009

Declarația de independență pierdută aprilie 2009, tot în aprilie 2009, Curtea Constituțională a invalidat declarația de independență adoptată de Parlamentul Republicii Moldova la 27 august 1991, pe motiv că aceasta a fost declarată anticonstituțională. Decizia a fost luată în contextul crizei politice și a protestelor din aprilie 2009, care au avut loc în urma alegerilor parlamentare disputate din acea perioadă. Decizia a fost luată ca urmare a unei plîngeri depuse de un grup de deputați comuniști în Parlamentul Republicii Moldova, care au susținut că declarația de independență a fost adoptată în mod neconstituțional.

Curtea Constituțională a decis că declarația de independență a fost adoptată în baza unei proceduri nelegale și că aceasta a fost în contradicție cu Constituția Republicii Moldova și cu legea la momentul respectiv. Mai exact, Curtea Constituțională a considerat că declarația de independență a fost adoptată de un număr insuficient de deputați și fără a fi respectate procedurile legislative corespunzătoare.

Decizia Curții Constituționale a provocat reacții puternice din partea opoziției și a societății civile.
În octombrie 2012, un grup de deputați moldoveni a inițiat un proces de revizuire a deciziei Curții Constituționale din 2009, care a invalidat declarația de independență a Republicii Moldova. Procesul a fost declanșat pe baza unor presupuse "încălcări" ale procedurii și a faptului că decizia Curții Constituționale a fost considerată de mulți ca fiind una politică și nu juridică.

În urma acestui proces, în decembrie 2013, Curtea Constituțională a hotărît că decizia Curții Constituționale definitive și irevocabile din aprilie 2009 a fost neconstituțională și a invalidat-o. Această hotărîre a restabilit validitatea declarației de independență a Republicii Moldova din 27 august 1991, pierdută în aprilie 2009.

Anularea nu a avut un impact direct asupra suveranității Republicii Moldova, invalidarea acesteia de către Curtea Constituțională a fost percepută de mulți ca o amenințare la adresa suveranității și integrității teritoriale a țării. În schimb, declarația de suveranitate, adoptată în iunie 1990, rămîne un document esențial care confirmă poziția legală a Republicii Moldova ca stat independent și suveran. Astfel, este important să se înțeleagă că declarația de suveranitate este mai presus decît declarația de independență pierdută în 2009, care a fost declarată anticonstituțională/constituțională, și că Declarația de Suveranitate rămîne un document crucial în susținerea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova. 

    Nu sunt comentarii

Conectați-vă pentru a scrie

×