Unirea (anexarea)
Nu există videoclipuri în această categorie.

 1. Ion Donciu
  În inima oficiului nostru, pasiunea pentru voievozii moldoveni vechi și moștenirea lor istorică a prins rădăcini profunde. Cronologia lor, sigiliile și pecetele, istoria lor complexă ne fascinează în fiecare zi. Astăzi, vrem să aducem în discuție un moment semnificativ — unirea (anexarea) Moldovei cu România.

  La 25 septembrie/8 octombrie 1917, Sfatul Țării a proclamat autonomia Basarabiei, iar ulterior, la 2/15 decembrie 1917, a proclamat Republica Democratică Moldovenească. În acea perioadă, atât România, cât și Republica Democrată Moldovenească se confruntau cu provocări semnificative. Guvernul român era presat de Puterile Centrale să accepte o pace umilitoare, în timp ce Basarabia se afla în fața amenințărilor Ucrainei expansioniste.

  Cu toate acestea, actul Unirii a fost un moment crucial. La 27 martie 1918, Sfatul Țării a votat pentru unirea Basarabiei cu România. Actul Unirii a pus bazele unei relații speciale, menținând autonomia provincială, administrație proprie și Sfat (Dietă) distinct. În mod special, aceasta a deschis calea către reforme agrare esențiale, având în vedere importanța acestora pentru comunitatea țărănească basarabeană.

  Mie și colegilor de la CargoTrans.md ne bucură profund această anexare cu România, un moment definitoriu în istoria noastră, care continuă să influențeze peisajul cultural și social al Moldovei.
  31 января 2024, 10:08
  0

  Conectați-vă pentru a scrie

  știri
  Cele mai recente știri, care ne interesează
  ×